Avala

Avala je niska planina. Pripada Šumadijskim planinama. Nalazi se 16,5 km južno od Beograda. Predstavlja severni kraj šumadijske grede, koja se od Rudnika provlači kroz nisku Šumadiju i predstavlja razvođe između slivova Save i Dunava. Visoka je 511m i uzdiže se oko 200m iznad okolnog talasastog terena. Mineral avalit dobio je ime po Avali na kojoj je pronađen.

avala_map.jpg

Avala je dobro pošumljena samoniklim drvećem, a jednim delom je pod zasađenom borovom šumom. Jedno je od omiljenih izletišta Beograđana.

Spomenik Neznanom junaku

Posle Prvog svetskog rata, lokalno stanovništvo pronašlo je veći broj grobova srpskih vojnika poginulih u ratu, među njima i grob jednog neznanog srpskog vojnika. Narod okolnih sela je tom vojniku 1922. podigao skromni spomenik. Kasnije je Državni odbor za podizanje spomenika Neznanom junaku odlučio da mu se na vrhu Avale podigne reprezentativniji spomenik. Projekt za spomenik izradio je vajar Ivan Meštrović, u obliku mauzoleja sa karijatidama koje predstavljaju žene u narodnim nošnjama iz svih jugoslovenskih krajeva. Spomenik je građen od jablaničkog granita od 1934. do 1938. godine. Za potrebe građenja ovog spomenika 1934. godine dinamitom su razrušeni ostaci srednjevekovnog grada Žrnova, što i danas nailazi na oštru osudu među istoričarima.

Srbija se razlikuje od svih zemalja učesnica Prvog svetskog rata po tome što sve druge zemlje imaju spomenike Neznanom vojniku, a samo Srbija Neznanom junaku.

U neposrednoj blizini je i Spomenik sovjetskim ratnim veteranima koji su tu poginuli u avionskoj nesreći 19. oktobra 1964.

800px-Monument_to_the_Unknown_Hero_Avala1.jpg

Avalski toranj

Na nižem vrhu Avale, izgrađen je 1965. godine Avalski TV toranj, po projektu arhitekata Uglješe Bogdanovića i Slobodana Janjića, koji je srušen u bombardovanju NATO snaga 29. aprila 1999. godine. Toranj je bio najveća građevina u tadašnjoj Jugoslaviji.

Toranjstari.jpg

Srednjevekovni grad Žrnov

Na Avali se nalazio i istoimeni srednjevekovni grad. Srbi su ga zvali Žrnov, a Turci su mu dali ime Avala (arapski pregrada ili prepreka). Ne zna se kada je prvi put sazidan, mada mu je okolina bila naseljena još u preistorijsko doba. Grad je štitio okolne rudnike žive i cinobarita i, u obližnjem Ripnju, rudnik srebra.

Ugostiteljstvo, turizam , sport , ekologija i zaštita

Na vrhu Avale nalaze se ugostiteljski objekti:

  • hotel "Avala" ,
  • planinarska kuća "Mitrovićev dom",
  • planinarsko odmaralište "Čarapićev brest"
  • planinarski dom "Čarapićev brest"

Na padinama Avale 1929. godine održano je prvo takmičenje u Srbiju u smučarskom trčanju na 8 km. Prvo smučarsko prvenstvo Srbije posle Drugog svetskog rata takođe je 1946. godine održano na ovoj planini.

preuzeto sa Srpske vikipedije

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License