Besna Kobila

Besna Kobila je planina u jugoistočnoj Srbiji, na razvođu sliva Južne Morave i sliva Strume. Nalazi se na 50km od Vranja prema granici sa Bugarskom. Najviši vrh joj je 1922 m. Pripada planinama Rodopskog sistema.

Sastavljena je uglavnom od granita, a ima i olovnih ruda. Doline u podnožju su pod šumom, a viši delovi su pod pašnjacima.

Severnim podnožjem prolazi put koji povezuje Bosilegrad sa dolinom Južne Morave. Na južnoj padini nalazi se rudnik galenita.

Na Besnoj Kobili se na 1480m nadmorske visine nalazi planinarski dom, kapaciteta 60 lezaja.

Opis planinarskog doma

Nalazi se u blizini vrha "Besna kobila" i rudnika "Blagodat" u ataru sela Kriva Feja. To je zidani spratni objekat sagrađen 1950. godine. Novi deo trpezarije kapaciteta 80 mesta dograđen je kasnije. U prizemlju se nalazi trpezarija, sala za boravak, WC i kupatilo. Ukupan smeštajni kapacitet je 80 ležaja. Dom ima električnu struju, pitku vodu iz vodovoda, kanalizaciju i centralno grejanje sprovedeno u svim prostorijama. Kuhinja je opremljena priborom za spremanje i konzumaciju hrane. Dom ima domara koji živi u neposrednoj blizini i objekat je otvoren tokom cele godine. Dolazak grupa se može najaviti na tel. 777-803 domara Marjana Petkovića. Dom je vlasništvo ustanove "Sportska hala" iz Vranja. Adresa ove ustanove je: Bulevar AVNOJ-a broj 1, 17000 Vranje, telefon: 017/21-426.

Kako doći do doma

Turističkim autobusima ili putničkim vozilom do Krive Feje, a saobraća i redovna autobuska linija od Vranja preko Vranjske Banje do Krive Feje. Može se doći i vozom do Vranjske Banje pa odatle istim autobusom do Krive Feje. Terenskim vozilom moguće je prići do samog doma.

Izletišta

Vrh Besne kobile (1922 m), Mali i Veliki Strešer, Vranjska Banja, Kriva Feja.

preuzeto sa :
Srpske vikipedije
planinarsko društvo Pobeda

Slike Besne Kobile

BesnaKobila01
besnakobila02.jpg

Topografska karta

besnakobilaqn7.jpg

Add a New Comment
or Sign in as Wikidot user
(will not be published)
- +
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License